In het mobieltje dat jij thuis in de la hebt liggen zitten veel schaarse grondstoffen. De Jonge Democraten pleiten voor de invoering van statiegeld op mobiele telefoons. Om daar aandacht voor te vragen verzamelen we deze maand oude mobieltjes in. 

 

Veel mensen kopen om de paar jaar een nieuwe telefoon. Oude telefoons verdwijnen in de la. In Nederland zijn dat er zo’n 3 miljoen. Om een mobiele telefoon te produceren zijn er wel 100 verschillende grondstoffen nodig. De NOS zocht het onlangs uit welke grondstoffen precies in een smartphone zitten.

 

Goud, zilver, koper, lithium, kobalt, grifiet, tin, nikkel, palladium, silicium, platinum, ijzer, mangaan, neodymium, zink, antimoon, idium, aluminium, gallium en nog veel meer…

 

Dit zegt je waarschijnlijk niks. Maar bij elkaar opgeteld hebben we met onze mobieltjes een waarde van bijna 5,2 miljoen euro met z’n allen thuis in de la liggen.

 

Afhankelijk van conflictgebieden

Door het groeiende gebruik van elektronica en de energietransitie is de vraag naar deze grondstoffen groter dan ooit. De vraag is zelfs zo groot dat veel van de materialen in afzienbare tijd op zijn, of zo duur zijn dat we naar alternatieven moeten zoeken. Veel van de zeldzame materialen zijn afkomstig uit mijnen in andere landen. Bijvoorbeeld uit conflictgebieden als Congo waar deze grondstoffen onder erbarmelijke omstandigheden gemijnd worden. Europa zelf beschikt maar over heel weinig van deze mijnen en wereldwijd worden de beschikbare bronnen in een rap tempo opgekocht. Afhankelijkheid van conflictgebieden dreigt.

 

Recyclen van mobieltjes

De Jonge Democraten pleiten voor het heffen van statiegeld op mobieltjes. Door het invoeren van een (Europees) statiegeldsysteem wordt de burger gestimuleerd om zijn of haar oude telefoon in te leveren. Zo halen we zeldzame materialen uit ons afval en voorkomen we dat elektronisch afval wordt verscheept naar Afrikaanse landen of China.

 

Doe jij mee?

Vraag aan je buren, ouders, familie, huisgenoten of aan vrienden of zij nog een telefoontje in de la hebben liggen. Lever ze in bij een activiteit in jouw afdeling of op het landelijk bureau van D66. De telefoons zullen op een verantwoorde manier gerecycled worden via We-Collect en de opbrengsten van de waarde van de grondstoffen wordt geschonken aan het goede doel.

Meer informatie? Kijk hier het filmpje van de NOS.