Voor elke partij moet het huisvestingsprobleem van jongeren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart en essentieel punt zijn, zo pleiten Lysanne van Schaik en Kevin Brongers van de Jonge Democraten.

 

Huisvestingproblemen

Huisvesting voor jongeren: er zijn weinig gemeenten die hier geen problemen mee hebben. Sterker nog, bijna elke gemeente waar jongeren studeren of starten met werken heeft moeite met het aanbieden van betaalbare woningen. Dit is problematisch: het probleem rondom huisvesting voor studenten (MBO, HBO en WO) en starters is al jaren groot. In een stad hoort er ruimte te zijn voor alle groepen in de gemeente, waaronder jongeren. Dit geldt voor grote studentensteden als Amsterdam en Utrecht, maar ook voor kleinere steden zonder onderwijsinstellingen. Veel huizen en flats, ooit gebouwd voor bijvoorbeeld jonge stellen, zijn bezet gebleven door inmiddels ouderen.

 

Oplossingen

De situatie van nu is gevaarlijk. Veel jongeren wonen in huizen van zogenoemde ‘huisjesmelkers’. Deze woningen veroorzaken overlast in woonwijken, worden bezet door de verkeerde doelgroep en er wordt extreem veel geld voor gevraagd. Dit is onwenselijk voor zowel jongeren als voor de stad. Daarom willen wij als Jonge Democraten inzetten op flats en woongebouwen bedoeld voor studenten en kleine huisvesting voor starters. Er zijn talloze tijdelijke oplossingen te bedenken, waaronder (studenten-)woningcorporatie ‘space boxes’ en campuswoningen. Je zou verwachten dat nadat dit probleem jarenlang in gemeenten door ettert, er inmiddels bij elke partij goede plannen liggen om aan de vraag van huisvesting te voldoen. Niks is minder waar.

 

Gemeenteraden

Het is van essentieel belang dat er na 21 maart, in de nieuwe samenstellingen van gemeenteraden, duidelijke en concrete plannen liggen om de problemen rondom huisvesting voor jongeren op te lossen. Desalniettemin is het teleurstellend om te zien dat veel partijen dit niet agenderen. Daarom roepen wij gemeenteraden op huisvesting voor jongeren hoog op de agenda te zetten. Gemeenten moeten met institutionele beleggers afspraken maken voor wooncomplexen voor jongeren. Dan kan op den duur het aantal te dure ongewenste huizen van huisjesmelkers worden verminderd.